“Een goede dienstverlening is voor ondernemers één van de topprioriteiten voor een ondernemersvriendelijke of aantrekkelijke stad of gemeente. Voor gemeentebesturen is het dan ook van belang te weten hoe ondernemers de kwaliteit van de dienstverlening percipiëren”, zegt Kristof Thijssens van UNIZO. Daarom ontwikkelde UNIZO de gemeenteradar. Samen met lokale ondernemers en UNIZO kunnen gemeentebesturen via de gemeenteradar hun dienstverlening gratis en online laten doorlichten om zo te ontdekken waar er verbetering mogelijk is.

Gemeenten die deelnemen, ontvangen in naam van de betrokken lokale ondernemers een aanmoedigingslabel. Meer info: www.gemeenteradar.be

Enkele jaren geleden testte UNIZO de dienstverlening van gemeentes en steden al uit via een mystery shopper. Nu is er de gemeenteradar, een doorlichting die bestaat uit vijf onderdelen: een analyse van de ondernemersvriendelijkheid van de dienstverlening, een beoordeling van de dienstverlening aan ondernemers, een case, een beknopte websiteanalyse en een enquête voor lokale ondernemers.

De doorlichting mondt uit in een rapport met actiepunten en aanbevelingen. Een lokale stuurgroep helpt bij het uitwerken en implementeren van deze actiepunten. De stuurgroep bestaat uit gemeentefunctionarissen, beleidsmensen, lokale ondernemers en UNIZO-specialisten.

Foto : burgemeester Gabriëls en schepen Helsen ontvangen het UNIZO Gemeenteradar-label uit handen van Karel Van Eetvelt en Sophie Dieltjens, voorzitter UNIZO-Herenthout: "De gemeente wil inzetten op meer inspraak van ondernemers, iets wat UNIZO alleen maar toejuicht."